Farligt att betrakta judar som en homogen grupp

Denna artikel publicerades i DN idag:
 
 
 

Hej Jackie. I din artikel (DN 23/7) tar du upp risken för antisemitism i opinionen till stöd för palestinierna. Det gläder mig. Detta är en viktig fråga. Ideologiskt medvetna antisemiter kan lockas att stödja palestiniernas kamp för en värdig tillvaro utifrån tanken att ”min fiendes fiende är min vän” på samma sätt som kristna fundamentalister som drömmer om judendomens undergång och rasistiska islamhatare idag inte sällan stöder Israel. Som Dror Feiler och Staffan Granér pekar på (DN 25/7) är detta en fråga som man alltid varit extremt uppmärksam på i solidaritets- och fredsrörelser till stöd för Palestina och vi kommer också i fortsättningen att på alla sätt motverka försök till infiltration av sådana element.

Du berör också en annan och större risk: att vanliga människors upprördhet över Israels grymma och omänskliga våld mot civilbefolkningen i Gaza riktas mot judar i allmänhet och tar sig antisemitiska uttryck. Detta är också mycket viktigt. Israel-Palestinakonflikten är ingen religiös eller etnisk konflikt. Det är en politisk konflikt. Detta är något som ständigt understryks i allt solidaritetsarbete och i judiska fredsrörelser över hela världen. I dessa dagar är mängder av judar över hela världen upprörda, ursinniga eller förtvivlade av sorg över att sjukhus och skolor bombas, att barn och kvinnor dödas och att detta sker i deras namn. Över hela världen protesterar judar och protestlistor cirkulerar på internet med tusentals underskrifter. Samtidigt utsätts judar som kritiserar Israels krigspolitik för allt aggressivare attacker av de som försvarar Israels angrepp mot Gaza. Fredsdemonstranter i Haifa har överfallits, israeliska kulturarbetare hotas, radioinslag censureras, kritiska journalister som DN-aktuelle Gideon Levy måste ha livvakter, för att ta några exempel.

Om judar görs kollektivt ansvariga för den israeliska regeringens politik är det alltså felaktigt och leder till att de verkligt ansvariga kommer undan. Dessutom är det en form av antisemitism. Tyvärr bidrar den extremistiska israeliska regeringen medvetet till detta när de framställer sig som representant för världens judar och hävdar att alla judar står bakom deras agerande. Är det då konstigt att en del människor har svårt att se skillnad mellan Israel och judar i allmänhet?

Tråkigt nog bidrar också du Jackie till denna förvirring. Du säger dig ha förståelse för människors upprördhet över att barn i Gaza dödas och att man måste kunna kritisera Israel. Samtidigt gör du dig till tals för alla svenska judar som du menar känner sig hotade över att skillnaden mellan Israelkritik och antisemitism allt mer suddas ut utan att du bidrar till att klargöra var du menar att den gränsen går och som om svenska judar är en homogen grupp människor som alla tänker och känner på samma sätt.

Jackie, jag välkomnar dig i vårt mångåriga förebyggande arbete för att motverka eventuella risker för antisemitism i kölvattnet av en tilltagande upprördhet mot Israels övergrepp. Jag skulle önska att du inte bara försöker visa upp exempel på uppenbar antisemitism utan också bidrar till att tydliggöra var du anser att gränsen går mellan kritik mot Israels politik och antisemitism. Jag hoppas också att du använder din position för att kraftfullt protestera när Israels regering gör anspråk på att representera världens alla judar. Och jag skulle innerligt önska att du högljutt protesterar också då ropen ”alla judar är mördare” och ”gasa alla judar” idag hörs i Israel. Fast med ordet ”jude” utbytt mot ”arab”...

För vad är alternativet? Att människor av rädsla för att bli stämplade som antisemiter slutar kritisera övergrepp och folkrättsbrott? Att vi vänder bort blicken då sjukhus och skolor bombas eller när tusentals oskyldiga civila dödas och skadas?

Det om något Jackie har vi ju alltför stor erfarenhet av…

 

Henry Ascher 140726

HA är professor och barnläkare. Han förlorade större delen av sin släkt under Förintelsen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0