Torsdag den 23 juni 2011, Syntagmatorget

Det är hett i Aten, 33 grader. Framåt kvällen går vi till Syntagmatorget. Nära torget hör vi musik från en gata och går dit. Vi ser ett demonstrationståg uppställt för avmarsch och mängder av poliser. Sedan inser vi att hela tåget består av poliser! Vad är detta? Är det en motdemonstration? Tåget sätter igång. Det är väldigt stort och består av många avdelningar med grupper i olika uniformer. Vi talar med några åskådare som förklarar för oss. Demonstrationen riktar sig mot IMF:s krav på Grekland. Förslagen innebär bland annat drastiskt försämrade arbetsvillkor för människor i uniformsyrken. Sämre betalt för kvällar, nätter och helger. Sämre beredskapsersättning och sämre möjligheter för reservbrandmän som är viktiga för att stoppa de stora skogsbränder som ofta drabbar Grekland under de heta och blåsiga somrarna.

Polisdemonstranterna verkade militanta och arga. Onekligen en ovanlig syn!

På en tvärgata står sköldförsedd kravallpolis och avvaktade. De deltar inte i demonstrationen.

Själva Syntagmatorget är fullt av folk och aktiviteter. Barnverksamhet, tält, serveringar, debattscener, olika stånd och massor av människor. Allt verkar välorganiserat och lugnt. Protesterna mot EU:s och IMF:s krav är massiva. Taxichauffören som körde oss från flygplatsen var upprörd. Folket får betala för bankernas utsvävningar medan politikerna skor sig på folkets bekostnad och de rika smiter från att betala skatt.

”Vi är beroende av turismen”, sa han. ”Det är lugnt nu, men vänta till oktober då turistsäsongen är över…”

Jag tänker på hur det grekiska folkets protester framställs i svenska media. På Tahrirtorget i Kairo fick vi följa människors protester och folklivet. Men människorna på Syntagmatorget hör vi ingenting om. Bara att grekerna är lata och oansvariga, har levt över sina tillgångar. De måste vara realister och förstå att de måste lyda EU:s påbud.

”De kräver att vi ska sälja de statliga företag som är välskötta och inkomstbringande till det privata”, sa taxichauffören. ”Men hur ska vi kunna betala tillbaka om man plockar bort statens inkomster. Det går inte ihop!”

Den grekiska natten är svart. Och varm. Vi går till en uteservering och äter en sen middag. Somnar sedan utmattad efter en lång och intensiv dag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0