Fredag 24 juni, Aten

Dagen är fylld av fredlig icke-våldsträning under ledning av Stellan, Claus och Martin. Den består av avslappning, diskussioner och rollspel. Vi börjar med lättare övningar för att värma upp och presentera oss för varandra. Sedan blir det svårare övningar där vi tränar att hantera mer tillspetsade situationer. Grunden utgörs av de åtta punkter Frihetsflottiljens 22 organisationer enats om som red lines man inte får överträda. Dessa regler är fastslagna och kan inte diskuteras. Den som inte godtar dem kan inte följa med.

 

Strategic principles

1. No physical contacts with soldiers.

2. No jumoing in water.

3. No throwing objects at soldiers.

4. No starting fires.

5. No use of fire extinguishers.

6. No use or display of objects that could be misconstrued as weapons.

7. Respect your roles, hold your ground.

8. Stop active protection when all ships have effectively been commandeered.

Icke-våldsträningen blir en väldigt bra förberedelse, mentalt men också kroppsligt. Att fysiskt göra övningar, att träna på att inte bli provocerad, att behålla kontrollen, allt det är väldigt nyttigt. Dagen blir också ett bra tillfälle att lära känna varandra i den svenska gruppen och att kunna känna tillit, förtroende och trygghet med varandra. Det är viktigt i en situation när vi alla är beroende av varandra för att kunna hantera en komplicerad och möjligen riskfylld situation.

Vi håller på från klockan 10 på morgonen till nio på kvällen. Det är intensivt och kräver verkligen uppmärksamhet, koncentration och reflexion. Kaffe- och matpauserna är välbehövliga, fylls av spännande samtal och passerar alltför fort. I slutet av dagen känns det som man är en del av en trygg familj. Bosse, Erik, Kalle, Maria-Pia, Helena, Stefan, Johannes, Faraj, Evert, Åsa, Anna, Niklas, Victoria känns som gamla fina vänner trots att jag känt några av dem väldigt länga och andra har jag lärt känna idag.

Det blir en i alla avseenden annorlunda midsommarafton. Inte minst vädret är annorlunda än den svenska midsommaren: en bit över 30 grader...

Nej det blir varken sill eller nubbe och inga små grodor heller... Natten är kolsvart och het. Och återigen somnar jag utmattad efter en intensiv dag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0