Dan Israel om sabotaget mot passagerarbåten

Dan Israel har skrivit en bra sammanfattning om sabotaget på vår passagerarbåt Juliano:

Vid halvsextiden på måndag eftermiddag skulle kaptenen på Juliano, den grekisk.-norsk-svenska passagerarbåten, göra sin dagliga testkörning. Så fort han slog på motorerna kände han hur propellrarna kärvade och slog därför omedelbart av motorn. Hans första tanke var att ett rep eller en kedja trasslat in sig i propellern, men när man inte kunde se någon skymt av något sådant skickade han ner de dykare som regelbundet kontrollerar att allt är ok med båten. Dykarna kunde snabbt konstatera att båten utsatts för sabotage. 

Båda propelleraxlarna hade kraftigt böjts utåt. Enligt kaptenen är det helt uteslutet att detta skett genom en olyckshändelse utan måste ha kommit till stånd med hjälp av ett mycket kraftfullt verktyg. Ett stag har troligen placerats mellan de två propelleraxlarna, som sedan tvingats isär med något slags hydraulisk domkraft.

När vi besiktigar båten som ligger upplagd i en av Atens södra hamnar ser vi de två ställen där maskinen fästs. Det är två parallella märken som skurit djupt in i båda axlarna. Jag frågar kaptenen om det hade varit möjligt att ta båten till havs och att propellrarna kunde fallit av där.  Han svarar att hade det hänt hade en mycket allvarlig situation kunnat uppstå, men att han ju upptäckte sabotaget omedelbart och att propellrarna kärvade så kraftigt att han aldrig skulle ha fört ut båten på öppet vatten.

Vangelis, talesmannen för grekiska Ship to Gaza, säger att det naturligtvis kommer att påverka vår avfärd. Reparationerna kommer att bli mycket kostsamma och kan ta flera dagar, men det kommer att jobbas dygnet runt med att ställa båten i ordning. 

Samtidigt menar han att vem som än genomfört sabotaget har denne gjort en allvarlig missbedömning. Idag har Ship to Gaza diskuterats i parlamentet och flera parlamentariker var mycket upprörda över detta flagranta brott mot Greklands suveränitet.  Man pekar också på de allvarliga konsekvenserna detta kan få för Grekland som turistland. Om bilden sprids av att landet inte kan skydda fartyg i sina egna hamnar, kan det få stora återverkningar på turistströmmen och den grekiska ekonomin som, som alla vet, redan befinner sig i ett prekärt läge.


Så även om vi blir fördröjda ytterligare lite så kan sabotaget mycket väl bli droppen som får den grekiska regeringen att låta våra båtar gå.

Dan Israel i Aten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0