Kvartetten om Ship to Gaza

Ett av de mer anmärkningsvärda uttalandena om årets Ship to Gaza-aktion kom från den så kallade Mellan Östern-kvartetten som uppmanar berörda regeringar att avråda nya frihetsflottiljer som ”innebär en risk för deltagarnas säkerhet och utgör en potentiell risk för upptrappning.” Man uppmanar alla som önskar leverera varor till Gazas befolkning att använda ”etablerade kanaler” så att godset kan inspekteras och förmedlas via ”etablerade landvägar”.

Uttalandet är på många sätt häpnadsväckande. Kvartetten bildades 2002 och består av FN, USA, EU och Ryssland. Uppgiften var att medla fram en fred i Israel-Palestinakonflikten. De som idag sitter där är Ban Ki-Moon, Hillary Clinton, Catherine Ashton och Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov. Tony Blair är speciell envoyé.

Även om uttalandet också talar om att Israel bör lätta på blockaden så ger Kvartetten Israel rätten att kontrollera import till och export från Gaza. Detta är förvånande eftersom Israel ju menar att man dragit sig tillbaka från Gaza och inte längre ockuperar området. Vad anser Kvartetten ger Israel rätten att kontrollera livsvillkoren för Gazas befolkning?

När Kvartetten bildades la de fram ett fredsförslag, en ”vägkarta” för fred, som redan då den presenterades var stendöd. Därefter har den inte presterat något substantiellt för freden i området. Under tiden har Israel attackerat Libanon 2006, Gaza 2008-9, bosättningarna har utökats, den etniska fördrivningen av palestinier fortsatt, den olagliga blockaden mot Gaza startat och pågått, utomrättsliga avrättningar av palestinska ledare fortsatt. Och så vidare…

Kvartetten tar alltså avstånd från Ship to Gazas aktioner mot den olagliga blockaden av Gazas civilbefolkning. På ett plan har de rätt: Om Kvartetten hade gjort sitt jobb, om de hade åstadkommit något reellt för att skapa en rättvis fred i konflikten mellan Israel och Palestina, så hade vi inte behövts idag…

Sanningen är att de inte åstadkommit någonting…

Det är just därför Ship to Gaza finns...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0