Israelisk propaganda passerar nytt lågvattenmärke

Den israeliska regeringens arbete med att påverka mediabilden av Ship to Gaza har varit intensivt men inte okomplicerat. Man har försökt sprida bilden av att aktionen med lastbåtar fyllda av brev och byggmaterial, fotbollar och mediciner utgör en provokation. Man menar att den är onödig trots larmrapporter från FN, Röda Korset och vår egen biståndsminister. Man menar att allt som vi vill föra in kan förmedlas via ”etablerade kanaler” trots att bara 35 % av importen före blockaden och ingen export alls passerar gränsövergångarna. Man försöker sprida bilden av att Ship to Gaza är en våldsaktion trots att hela aktionens grund bygger på icke-våld och att alla deltagare måste genomgå icke-våldsträning och formellt skriva under på dessa principer. Man försöker intensivt finna kopplingar till Hamas och antisemitiska organisationer trots att allt samarbete sker med Gazas opolitiska frivilligorganisationer via nätverket PNGO och att en mycket hög andel av passagerarna, t.ex. 25 % av de amerikanska, har judisk bakgrund.

Den israeliska regeringen har också hotat journalister som ville följa med ombord på Frihetsflottiljens båtar med 10 års inreseförbud men tvingades backa på det efter hård internationell kritik.

Men frågan är om inte ett nytt lågvattenmärke passerades då den israeliska militären IDF:s talesman på deras hemsida i samband med att det franska fartyget Dignité (Al Karama) bordades på internationellt vatten. Under rubriken ”Free Gaza Flotilla Participants Accept Food, Water from IDF Navy Soldiers” publicerar man ett pressmeddelande med foton på en israelisk soldat (för säkerhets skull med suddat ansikte) som erbjuder en av de kidnappade passagerarna på nektariner och en bild som påstås föreställa en soldat som hjälper en passagerare att gå på militärens bordningsbåt. I texten skriver man: ”Den israeliska flottans soldater bordade Al-Karama utan incidenter och erbjöd passagerarna mat och vatten... Dessutom undersöktes passagerarnas hälsa av arméns läkare.”

Budskapet kan inte missuppfattas: den israeliska armén är i grunden snäll och rar. Bara lite missförstådd. Detta budskap verkar dock vara väl magstarkt också för den israeliska propagandans svenska högtalare. Pressmeddelandet har inte citerats i svenska media.

Fotografering av fångar mot deras vilja bryter mot gällande internationell lag. Men det gör ju å andra sidan blockaden av Gaza och Israels bosättningar på Västbanken också…


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0