22 maj, Aten

Jag blir hämtad på flygplatsen av D. Vi tar tåg och tunnelbana hem till hans lägenhet ganska centralt i Aten där jag ska bo tills vi åker. Efter lite vila och middag träffar jag Dror Feiler och Saman Abu Ali i den svenska gruppens ledning. Vi träffas ute på ett kafé i den ljumma kvällen.

Efter några dagar med mängder av praktiska problem och hotande förseningar verkar det nu som allt ordnat upp sig. Troligen blir avresan som planerad på måndag 24/5. Sammanlagt nio båtar ingår i the Freedom flotilla: fem lastbåtar och fyra passagerarbåtar med sammanlagt cirka 600 passagerare. En av båtarna har startat från Irland. Den har lite problem och det är inte säkert att den hinner ansluta till konvojen.

Vi har en trevlig kväll. Saman, som jag inte träffat förut berättar om sin bakgrund som politiskt aktiv i Irak och Iran. Han fängslades och torterades, fick 72 timmar på sig att lämna landet och tog det enda planet som det gick att få biljetter till. Han hamnade i Sverige 1979 och fick flyktingstatus inom en månad. Han berättade också om hur han först efter 25 år kunde återvända hem och träffa sina föräldrar som han inte vågat ha kontakt med under alla de åren. De visste inte ens att han levde!

Plötsligt ringer Drors mobil. Det är den israeliska arméradion som vill intervjua honom. De blir överrumplade då han börjar prata hebreiska med dem, berättar att han är född i Israel, var fallskärmssoldat 1969-72 och idag är ordförande i European Jews for a Just Peace, EJJP. Reporten ursäktar sig, säger att han måste lägga på och tala med sin chef. Efter en stund ringer han upp och det blir en lång direktsänd intervju med Dror. Han beskriver Ship to Gaza, berättar vilka varor som Israel förbjuder Gazaborna att få föra in och som finns på den hemliga lista som tidningen Ha’aretz journalist Amira Hass fått ut efter domstolsbeslut. Intervjuaren slutar med att önska lycka till!! Kanske har vi lyckats sprida lite tvivel bland åtminstone några israeliska soldater.

Somnar gott hos D efter en lång och intensiv dag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0