Måndag 27 juni, Aten

Det är mycket som händer. Och inte. Avresan framflyttas. Det är mycket praktiska saker som tar tid. Men det är också uppenbart att Israel och USA sätter en mycket hård press på Grekland att inte släppa iväg oss. Vi utsätts för starka påtryckningar. USA hotar med att ställa de amerikanska deltagarna inför rätta. Israel hotar journalister som följer med Ship to Gaza med långa fängelsestraff och 10 års inreseförbud. Samtidigt tänker de ha med en inbäddad reporter från NRK... Undrar just om svenska media drar de närmast oundvikliga parallellerna med Kaddafis och Assads försök till censur och att stoppa nyhetsspridning. "Mellanösterns enda demokrati"? Vad är de rädda för? Vad vill de dölja? Om de nu var så oskyldiga som de hävdar, t.ex. vid bordningen av Mavi Marmara, varför släpper man då inte allt beslagtaget bildmaterial? Det skulle ju bara kunna bidra till att bevisa deras oskuld.

Igår anlände Pnina Feiler, Drors snart 88-åriga mamma, från Israel. Hon ska resa med! Hon är en helt otrolig kvinna som kämpat för en bättre värld i hela sitt liv. Varje vecka åker hon med Physicians for Human Rights till Västbanken för att som sjuksköterska hjälpa till med sjukvård. Förra året demonstrerade hon utanför fängelset i Ber Sheba när vi var fängslade där.

 

 

Igår kväll åkte Bosse och jag med henne och Dror till Syntagmatorget. Det var en upplevelse att vara med henne där. Det var fullt av människor och aktiviteter. Mest satt massor av människor och lyssnade på olika talare som talade kort, kanske fem minuter var. Många unga kvinnor talade. Massor av människor satt på torget, lyssnade intensivt, applåderade. Här diskuterar man bland annat nödvändigheten av en ny ekonomisk världsordning. I bakgrunden ser man den upplysta parlamentsbyggnaden. Här i Grekland är demokratins vagga. Kanske föds nu en ny demokrati, utan marknadsekonomins politiska och ekonomiska begränsningar. Pnina var tagen och gladdes åt att de unga är de som dominerar på torget.

 

 

Vi jobbar också med sjukvårdsförberedelserna, sorterar medicin och utrustning mellan de två båtar vi har ansvar för. Jag kommer nog att ha hjälp av Anna Nordfjell från Barnmorskeförbundet som sjuksköterska. Det känns tryggt att ha med en! Vi tror också att Bosse kommer med.

Det är lite förvånande att inse att konfrontationen med Israel på något sätt sker redan innan vi ens lämnat hamnen men det är lite så det känns. Och det säger ju ganska mycket om vilket hot vår aktion utgör. Detta är ju ganska fantastiskt egentligen! Allt väpnat motstånd har inte haft en chans mot Israels militära överlägsenhet. Det har i stort sett varit omöjligt att förmå olika stater att utöva politiska påtryckningar mot Israel för att förmå dem att följa FN-resolutioner och internationell rätt. Men ett folkligt gräsrotsmotstånd som Ship to Gaza blir ett mycket allvarligt hot mot Israel. Åtminstone är det tydligt att Israel uppfattar det så! Jag funderade över om detta inte är helt unikt, att en global folklig gräsrotsrörelse agerar mot och förmår bli en politisk kraft för en förändring, inte i det egna landet, utan i ett annat land. När jag diskuterar det påpekar Henning Mankell att det hänt en gång förut: antiapartheidrörelsen mot Sydafrika. Den förändrade världen. Utan blodbad, utan inbördeskrig.

Och han berättade om en upplevelse jag delar med honom och många andra tror jag. Vi var på den tiden övertygade om att apartheidregimen skulle falla en dag. Men vi trodde det skulle dröja länga. Kanske skulle vi inte själva få uppleva det men en dag skulle det ske.

Men plötsligt hände det. Och då gick det plötsligen väldigt fort

Kan man hoppas på att Frihetsflottiljen kan vara en del av en sådan förändring?

Hur som helst är det otroligt att få vara en liten liten del av det historiska skeende som nu pågår...


Kommentarer
Postat av: Ole Hultmann

Heja Henry. Ni gör en bra insats för palestiniernas sak. Det är ju oroande att försöken till att tysta ned,sabotera eller skrämma redan är så framskridna. Hoppas allt skall förlöpa utan våld. Thomas Bodström gjorde in insats på Aktuellt igår och försvarade aktionen i en debatt med en folkpartist. /Ole

2011-06-28 @ 22:47:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0